Pčelinji vosak. Još jedan nevjerojatan proizvod pčelica. Nastaje u žlijezdama na trbušnoj strani, i to pčela radilica. Koriste ga za zaštitu mladih, izgradnju saća, čuvanje polena i meda, a proizvode ga kada ima dovoljno meda i cvjetnog praha. Kada ga pčelice stvore, izlaskom iz žlijezda prozirne je boje, a žutu boju dobiva ugradnjom propolisa i polena.

Pčelinji vosak djeluje na bakterije, viruse, gljivice. Poznat je još od davnina. Upotreba mu je bila široka; izrada svijeća, u umjetnosti, kiparstvu, premaz za pločice na kojima se pisalo, za konzerviranje i balzamiranje, kod liječenja nekih bolesti.

Ima antimikrobna svojstva, ali ni do danas nisu istražene sve terapeutske osobine. Sadrži i obojene i aromatične supstance od kojih potječu boja i ugodan miris.

 

Vrste pčelinjeg voska

foto: Sandra Rok

Pravi pčelinji vosak je tvrd, neproziran, ugodnog mirisa po medu. Lako ćemo prepoznati patvorinu, jer je pravi pčelinji vosak teži, lijepe žute (iako postoje varijacije) boje i dužim stajanjem na površini se stvara sivo bijela tanka naslaga, čije je podrijetlo još uvijek nepoznato. Otporan je na vanjske utjecaje, pa se može jako dugo čuvati. Da bismo ga imali što duže, najbolje ga je čuvati na suhom i čistom mjestu, u drvenim posudama i/ili zamotanog u pak papir.

Najkvalitetniji vosak dobiva se od poklopaca kojim pčelice zatvaraju med u saće. Njega skupljamo kada skidamo poklopce sa saća prilikom prikupljanja meda. Nema ga puno, lijepe je žute boje i ima najdivniji miris po cvjetnoj livadi.

Postoji nekoliko vrsta pčelinjeg voska ovisno o pročišćavanju.

Sirovi vosak je dobiven taljenjem voska koji smo skupili od naših pčelica. Nakon što ga otopimo i filtriramo, dobivamo „ploče“ voska koji je nešto tamniji, s nešto više nečistoća propolisa i polena. Intenzivnijeg je mirisa na med i propolis. U primjeni je u narodnoj medicini, jer sadrži veće količine ljekovitih tvari. Takav vosak ne koristi se u industrijskoj proizvodnji kozmetike, ali mene ne sprečava koristiti ga za izradu fitoterapijskih balzama i svijeća.

Pročišćavanjem sirovog voska, te uklanjanjem nečistoće dobiva se žuti vosak (Cera flava) koji se sastoji od slobodnih alkohola, estera, ugljikovodika, masnih kiselina itd. Nešto manje miriše na med. Koristi se u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.

Bijeli vosak (Cera alba) dobiva se bijeljenjem žutog voska. To je pročišćeni žuti vosak kojem se uklanjaju boja i miris. Time se znatno smanjuje mogućnost alergijskih reakcija.

Gdje se sve koristi pčelinji vosak?

Primjena mu je zaista široka. Od medicine, kozmetičke industrije do domaćinstva i pripreme slatkiša, te proizvodnje svijeća.

Koristi se:

 • za liječenje rana i kožnih bolesti,
 • za poboljšanje probave,
 • ublažava upalne procese,
 • poboljšava cirkulaciju,
 • apsorbira toksične elemente,
 • uništava mikroorganizme koji mogu uzrokovati upalne procese – ima antibiotska svojstva,
 • pomaže u regeneraciji oštećenog tkiva,
 • omekšava tvrda tkiva na koži pa koža postaje elastična i gipka,

Zato mu je danas primjena široka baš u kozmetičkoj industriji za proizvodnju:

 • krema
 • losiona
 • balzama
 • melema
 • ruževa za usne

Koristi se i:

 • protiv prhuti
 • u zubnoj pasti za jačanje desni
 • kao depilator

Lagano se apsorbira kroz kožu, ima omekšavajuća, protuupalna svojstva. Štiti kožu od isušivanja. Lijepe je teksture i s različitim uljima daje nam divne balzame.

foto: Sandra Rok

Koristi se i u proizvodnji svijeća. Svijeće od pčelinjeg voska imaju puno prednosti pred parafinskim svijećama. Osim što divno mirišu na med, polen i propolis, ne ispuštaju opasne tvari, čiste zrak. ne izazivaju alergijske reakcije, ne dime i ne smrde kada ih ugasite.

Što je apiterapija?

foto: Neodoljiva Hrvatska

Apiterapija je metoda liječenja ili očuvanja zdravlja pčelinjim proizvodima. Osim što se apiterapijski proizvodi pojavljuju u raznim farmaceutskim oblicima, jedna od uspješnih metoda liječenja dišnih puteva i alergija je inhalacija pčelinjim voskom i zrakom iz košnica. Pomaže kod bronhitisa, plućnih bolesti, upale sinusa, astme, alergija, migrena, jača imunitet, djeluje smirujuće.

Inhalacija pčelinjim zrakom iz košnice provodi se kroz maske koje su spojene na otvor na vrhu košnice. Tako se udiše zrak koji je unutar košnice od mirisa meda, propolisa, cvjetnog praha, voska. U isto vrijeme čuje se i zujanje radišnih pčelica što dodatno opušta i smiruje.

Uživajte u blagodatima pčelinjeg voska, njegovom divnom blagom mirisu i prekrasnoj žutoj boji. Čudu koje nam pčelice poklanjaju.

foto: Sandra Rok                                             

foto: Sandra Rok