Zbog hladno prešanog shea maslaca u njemu.

 

Što je shea maslac i kako nastaje?

 

U kozmetičkim proizvodima, pogotovo balzamima i to posebno prirodnim puno se koristi shea maslac. Shea maslac ili karité (Butyrospermum parkii = Vitellaria paradoxa) dobiva se iz orašastih plodova shea drveta, afričke samonikle biljke. U afričkim zemljama još uvijek koristi za kuhanje te kao sredstvo za njegu kože. Zovu ga „zlato žena“ jer omogućuje afričkim ženama da berbom i preradom plodova zarađuju za hranu, odjeću, školovanje djece. Strogo je zabranjena sječa stabala, a tradicija kaže kako je samo ženama dozvoljeno dodirivati stablo i brati plodove.
Ovisno gdje stablo raste razlikujemo „zapadnoafrički“ Vitellaria paradoxa ssp. paradoxa i „istočnoafrički“ Vitellaria paradoxa ssp. nilotica.
Shea maslac zapravo je biljna je mast bogata masnim kiselinama. Sadrži provitamin A, vitamin E, te estere cimetne kiseline. Ti spojevi upijaju UV zrake pa je nezaobilazan u kozmetici za sunčanje.
Prljavo je bijele do blijedo žute boje, često s vidljivim grudicama. Karakterističnog je mirisa, orašastog, pa čak do blago užeglog. Ponekad je mekanije konzistencije, ponekad gust. Boja, miris i konzistencija ovise o proizvođaču, kao i od usjeva do usjeva. Samo rafinirani shea maslac je uvijek ujednačen. Ali se postupkom čišćenja gube aktivni spojevi.
Hladno prešani shea maslac može biti neugodnog mirisa, različitih boja, zrnati, imati čak i razdvojene krutu i tekuću fazu. To mu nikako ne smeta da pokaže svu svoju snagu i ljekovitost.

Zašto se u balzamu znaju stvoriti kuglice?

 

U shea maslacu i pripravcima koji ga sadrže znaju se pojaviti male grudice koje tvore trigliceridi zasićenih masnih kiselina. To često ako izgleda kao da se pokvario. Radi se o prirodnom procesu prekristalizacije i skroz je siguran. Ne narušava niti kvalitetu, niti ljekovitost proizvoda. Dapače, po toj pojavi možete biti sigurni da se radi o kvalitetnom hladno prešanom shea maslacu.

Kako djeluje shea maslac?

 

Neizostavan je u njezi kože atopičara, pogotovo kod male djece. Najsigurniji je izbor i kod najosjetljivije kože koja reagira i na najljekovitija ulja. Ne iritira kožu i ne sadrži alergene. Isto tako, kako djeluje protuupalno, pomaže kod psorijaze, seboreje, ekcema, akni.
Regenerira stanice kože, te se koristi u anti age kozmetici za njegu zrele, naborane kože. Zacjeljuje manje rane, opekotine. Koristi se i kod tretmana strija, ožiljaka.
Posebno je dobrodošao u njezi kože novorođenčadi i male djece kod pelenskog osipa i tjemenice.
Štiti kožu od isušivanja, čini ju mekanom. Odlična je nakon brijanja ili depilacije, jer umiruje kožu, sitne ranice zacjeljuje i hrani kožu.
Suhu kosu hrani i vraća joj sjaj. Hidratizira ju i štiti od vanjskih utjecaja. Kako se brzo upija, ne masti ju i ne stvara perut.
Ako primijetite sitne grudice u balzamima za usne, tijelo, lice, budite sigurni da u ruci držite proizvod s kvalitetnim,
prirodnim, hladno prešanim shea maslacem koji će vašu kožu nahraniti, hidratizirati i čuvati od vanjskih utjecaja.